maart 21, 2018
Slide background

BUITENSPELEN

De kinderen gaan zoveel mogelijk naar buiten. Buiten spelen is goed voor de motorische ontwikkeling van kinderen. Buiten kunnen kinderen rennen, klauteren, glijden, springen, of zich verstoppen. Bovendien stimuleert buiten spelen de cognitieve ontwikkeling van kinderen; ze leren tellen (hoeveel pootjes heeft de spin) en ontwikkelen kennis over het weer, materialen en planten. Ook wordt de sociale ontwikkeling gestimuleerd.

Wanneer kinderen zich veilig voelen buiten en voldoende uitdaging vinden zal ook het samen spelen beter gaan en zullen er onderling minder conflicten ontstaan. Daarnaast gebruiken kinderen buiten veel meer hun zintuigen. Ze doen ervaring op met geuren, kleuren, temperatuurverschillen, geluiden, regen, wind en zon.

Alle vestigingen van ’t Lieveheersbeestje hebben een mooie buitenruimte, waar voldoende speelmaterialen aanwezig zijn, zoals fietsen, steps, speeltoestellen, speelhuisje, wipkippen, etc. Op onze vestiging aan de van Hogendorpplein hebben we tevens een biologische moestuin, waar alle kinderen zelf kunnen tuinieren en op deze manier zelf leren hun groente te verbouwen.

Buiten voel je de wind in je haren, de zon op je gezicht of vang je regendruppels op in je mond.  Daarnaast doen kinderen ervaring op door buiten van alles te voelen, waarbij ze bijvoorbeeld ontdekken dat zand en aarde anders aanvoelen. Als je buiten speelt mag je vies worden. Dus lekker met je handen in de modder en op zoek gaan naar beestjes.

Samen wandelen is altijd een gezellig uitje en zo verkennen de kinderen de omgeving rond het kinderdagverblijf, de bolderkar gaat mee voor die kinderen die nog niet zo ver kunnen lopen. Het kan ook voorkomen dat kinderen de basisgroep verlaten wanneer ze buitenspelen in een niet aangrenzende buitenruimte, zoals het Westerpark, Zimmerhoeve, zwembadje bij het Bellamyplein, Frederik Hendrikplantsoen, etc.  Zie voor meer informatie over uitstapjes en buiten spelen het protocol ‘veilig buiten spelen en uitstapjes, deze zijn op te vragen bij alle vestigingen en liggen tevens ter inzage.

Neem contact met ons op.